zaterdag 11 juli 2009

2 maanden later

Het is 11 juli. Gisteravond zijn Sander, Joost en ik aangekomen in Delhi. Bijna 2 maanden later als gepland. De afgelopen periode hebben we steeds op het punt van vertrek gestaan maar steeds opnieuw waren er ongeregeldgeden met de film permissie. Deze is 4 Ministeries, waaronder het Ministerie van Defensie in India, en de geheime dienst langs geweest.
Toen de aanvraag procedure muurvast leek te zitten is er een local mediator ingeschakeld om druk uit te oefenen op de autoriteiten. Met deze mediator heeft het nog een maand geduurd en hadden we onszelf net een deadline gesteld dat deel 2 of ergens anders of later in het jaar zou moeten worden gedraaid. Per slot kan je ook niet eindeloos stand-by blijven staan.
De laatste stuiptrekkingen met deze permissie werden onder andere veroorzaakt omdat er twee verschillende project namen de ronde deden. Stond op de oorspronkelijke aanvraag de werktitel 'Knowledge for life', op latere documenten staat er 'Bardsongs'. De geheime dienst vermoedde daarom dat er illegaal al was gedraaid. Ook omdat we ons de vorige keer na draaien niet hebben afgemeld. Wij hebben nog steeds geen idee waar we ons dan zouden moeten afmelden. Om verdere verwarring te voorkomen zal ik dat de komende tijd uitzoeken.
De mediator in Delhi, de heer Vishwa, wist ons te vertellen dat er bij de genoemde Ministeries nog zo'n 250 film-aanvragen op de kast liggen. Het valt te betwijfelen of deze ooit gehonoreerd gaan worden. Of vertelde hij dat om aannemelijk te maken dat de prijs voor zijn inspanningen 100 % hoger uit zijn gevallen?
Affijn, daar zijn we dan, alsnog en halsoverkop. Er is een moment bij vertragingen dat je niet alles meer stand-by kan laten staan. Mensen gaan verder met hun leven en werk, een nieuwe cameraman zijn beschikbaarheid verloopt, apparatuur word weer aan andere projecten verhuurd en zelf pak je je koffer ook weer uit.
Alles wat je hebt geregeld opdat tijdens je afwezigheid de zaken op het thuisfront goed gaan, verloopt en verloopt nog een keer. Als je dan toch ineens weg moet kan je dus met alles helemaal opnieuw beginnen.
De Indiaase crew is gedeeltelijk intact gebleven. Mukul-1st AD, Kawal-UPM, Urvashi-costume designer en Digambar-art director.
De samenstelling van de Nederlandse crew is gewijzigd. Helaas zijn Bert Pot, Jan Moeskops en Leo Franssen andere dingen gaan doen.
Wij verwelkomen binnenkort Sal Kroonenburg (camera) en Ludo Keeris (geluid) in Leh. En een nog onbekende camera assistent.
Morgen ochtend vertrekken wij met een auto richting Ladakh. We verwachten daar op dinsdag aan te komen.
Hou een oog op de blog! Het zal zeker een enerverende tijd worden.

2 opmerkingen:

  1. Lieve Karin,

    Ik hoop dat het nu duidelijk wordt dat ook wij je belevenissen volgen vanuit Weidum.
    Liefs van je grote broer eddy en geke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anja & Jan Wieger14 juli 2009 om 21:32

    Lieve Karin,
    Als het goed is ben je vandaag aangekomen op het dak van de wereld. Heel bijzonder, vooral na de hitte in je vertrouwde Spanje. Uit het eerste deel weten we nog dat je naast al je bagage ook een rugzak met wijsheid bij je hebt. Maak er gebruik van.
    Heel veel liefs en heel veel sterkte gewenst van Anja & Jan Wieger

    BeantwoordenVerwijderen