dinsdag 18 augustus 2009

hello and goodbye

Halverwege de draaidagen alweer. Al dagenlang is er geen internet in Leh en kon ik geen updates over de gang van zaken verzenden. Zondag avond is de crew en cast vertrokken naar de woeste binnenlanden en moest ik achterblijven om bankzaken en dergelijke te regelen. Over een uur volg ik hun en ben ook ik opnieuw verstoken van het wijde wereld web.

Twee dagen gedraaid in het dorpje Nang village met de hele bevolking incluis hun vee en daarna twee dagen in het Hemis klooster met jonge en oude Buddhistische monnikken. Er waren zandverstuivingen en de daarop volgende oogontstekingen in de woestijnbergen en nu dus richting Lamayuru.
Een miljoen rupees in een ijzeren kistje en nog wat productie spullen op het imperial van de auto en ik ben zo weg. Het zal weer even duren eer ik onze avonturen en dagelijkse beslommeringen kan publiceren.

Het draaien gaat goed, rustig en zonder al te veel gedoe. Ladakh heeft iets rustgevends en de mensen zijn vriendelijk en beschaafder dan de Indiers uit Jodhpur...en dat schijnt ook zijn weerslag op de crew te hebben. De sfeer is goed. Het scheelt natuurlijk ook dat we niet in een hectische omgeving draaien. Het is ruimte, rust en natuurschoon.
Door het zuurstof tekort, vooral op bewolkte dagen, en straffe wind en zon is het fysiek zwaar. Op de callsheets vermelden we iedere dag dat wat er ook gebeurt er niet gerend mag worden. Blijf rustig, zorg dat je niet buiten adem raakt. De set dokter heeft het druk met kleine ongemakken.

Urvashi, de costume designer, is door Sander een paar dagen geleden ontslagen. De cultuur verschillen speelden ons parten. Urvashi komt van een 'hoge' kaste en is gewend orders uit te delen. Wanneer dat gedrag boven een acceptabel gemiddelde uit komt irriteert dit zowel de Nederlanders als de Ladakhi mensen die in dat opzicht echt anders in het leven staan als de Indiers van de andere bergzijde.
Ladakh is sinds een aantal jaar behoorlijk toeristisch. Van diverse locale mensen heb ik al gehoord dat ze liever buitenlanders dan vakantie vierende Indiers op bezoek hebben hier. Ze hebben de naam onbeschoft en luidruchtig te zijn, geen respect te kunnen tonen en zich vooral als koningen te laten bedienen. Rijke en middenstand Indiers op vakantie zijn aldus niet populair hier. Hoe is het dan met Indiaase filmcrew..

Tijdens de recce (locatiebezoek) waren we in Nang village en kregen we, heel vriendelijk en gastvrij, thee aangeboden. Urvashi weigerde deze thee en bestelde een andere, speciale, thee. De boter yak thee.
Dit werd speciaal voor haar gemaakt maar vervolgens beviel haar dit toch niet en liet ze het onaangeroerd staan. In het hotel worden er voortdurend waren retour gestuurd naar de keuken en speciale orders aan de orde van de dag.
Dit zijn kleine voorbeelden, zo ging het door met kleine en grotere incidenten en het werd Sander te gortig toen de hoofdrolspeler er duidelijk last van kreeg en Urvashi haar eigen assistent de tranen in de ogen stond. Ladakhi's zijn trots, en op hun cultuur heeft het kaste systeem geen vat gekregen. Urvashi is naar huis en haar assistent doet de wardrobe op de set.
Of Urvashi er iets aan kan doen vraag ik me af. Het is aangeboren. Had ze eerst een waarschuwing moeten hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten