dinsdag 10 maart 2009

het jaar 1921


Het is oudjaarsavond en volle maan. Tenminste zoiets. Vanavond worden de kwade geesten verdreven en daarna de goede geesten verwelkomd. Het Holi feest is begonnen. Overal in de stad zijn er vuren. Er wordt gedanst en getrommeld tot de vuren zijn gedoofd.
Het Holi-feest is de overwinning van het goede op het kwade, van licht op duisternis, van kennis op onwetendheid, van recht en waarheid op onrecht en onwaarheid.
Na het doven van de vuren brengt men met de as elkaar een tilak, een geluksteken, op het voorhoofd aan. Het nieuwe jaar is ingeluid. Het jaar 1921.
Daarna is het echt feest en begooit men elkaar met kleurstoffen, parfum en gekleurd water. Dat is dan weer het vieren van de lente. Er schijnt flink bij te worden gedronken tot diep in de morgennacht. Een soort kruising tussen oudjaar en Koninginnedag bij ons. Het is ons afgeraden de stad in te gaan morgen. Niet dat ik er veel tijd voor zal hebben maar juist de waarschuwing maakt me wel nieuwsgierig. Sander heeft het hotel personeel vandaag een Holi tip gegeven. Ik vind het zelf wel een plezierig idee dat vanavond de kwade geesten worden verbrand. Het kan alleen maar goed zijn dat twee keer per jaar te doen als je altijd maar weer voor ongebreidelde avonturen kiest. Het tromgeroffel komt van alle kanten. Gelukkig Holi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten